Vegāns

trešdiena, 2016. gada 27. janvāris

Aminoskābes

Nav nekāds noslēpums, ka proeīni mūsu organismam ir vitāli nepieciešamo, bet ko mēs zinām par aminoskābēm?
Aminoskābes ir tikpat svarigas kā  proteīni un īpaši to uzņemšanai jāseko izvēlīgiem  ēdājiem.

Olbaltumvielas ir veidotas no aminoskābēm, tādēļ nereti rodas šaubas par  iespēju optimālā daudzumā uzņemt neaizvietojamās aminoskābes. Patiesība ir pirādīts, ka olbaltumvielu trūkums veģetārā uzturā ir ļoti reti sastopams.

 Histidīns - palīdz ķermeņa augšanas procesos, kā arī audu atjaunošanā, piemēram muskuļu audu izveidē. to var uzņemt lietojot uzturā rīsus  un kviešus. 

Fenilalīns atbild par garastāvokli un uzlabo atmiņu, līdz ar ko nozīmīgi ietekmē smadzeņu funkcionēšanu. Tas atvieglo arī UV staru abrobciju, atvieglojot D vitamīna veidošanos organismā. Tas uzņemams partikā lietojot mandeles, avokado un sēklas.

Lizīns vissvarīgāko lomu spēlē kalcija absorbcijā un kaulu attīstībā. Šī aminoskābe arī palidz uzturēt optimālu slāpekļa lidzsvaru ķermenī, kas ir prieksnoteikums pareizai muskuļu masai un noguruma novēršanai. Avoti - kartupeļi un rauga produkti.

Leicīnspiedalās cukura līmeņa stabilizēšanā, palīdz uzturēt pareizu augšanas hormonu līmeni un ir nozīmīga viela muskuļu audu attīstibā. Pārtikā atrodas sojas pupiņās, mandelēs, zemesriekstos.

Metionīns dedzina taukus un paaugstina testosterona limeni asinīs. Šī aminoskābe ari pozitīvi ietekmē depresijas un artrīta ārstniecības gaitu. To uzņemam ēdot pupas, lēcas, sīpolus, sēklas.

Izoleicīns ir galvenais muskuļu atjaunotājs pēc fiziskām slodzēm, kā ari palidz regulēt cukura līmeni asinīs un piedalās hemoglobina razošanas procesos. Izoleicīns atrodams mandelēs un lēcās.

Treonīna galvenā funkcija ir šūnu veidotaju - kalogēna un elastīna sintēze. Lielu ieguldijumu šī aminoskābe dod aknu funkcionēšanā un imunitātes stiprināšanā. Turklāt treonīns sekmē vispārēju uzturvielu uzsūkšanos organismā. Vegetāra un vegāna uztura lietotajiem šai aminoskābei japievērš īpaša uzmanība, jo tā, galvenokārt sastopama gaļas produktos. Tomēr ari veģetārieši var sevi pilnībā nodrošināt ar šo aminoskābi lietojot uzturā kviešu dīkstus, riektus un pupas. Tiesa, aminoskābju koncentrācija šajos produktos var būt nepietiekama, tadēļ ir vērts aizdomāties par uztura bagātinātājiem.

Valīns atjauno muskuļu šūnas un palīdz veidot jaunas, kā arī uztur slāpekļa līdzsvaru.
Avoti - graudaugi, sēnes, soja, rieksti.









Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru