Vegāns

ceturtdiena, 2016. gada 21. janvāris

Vitamīns C


Vitamīns C ir tā pati vien askorbīnskābe, kas ir viens no mūsdienās pazīstamākajiem vitamīniem.
Lai gan C vitamīns pirmo reizi tika atklāts tikai 1930. gadā, to saturošie dārzeņi  un augļi par veselībai labiem esam atzīti jau daudz senāk. Hipokrāts par citrusaugļu lieliskajām īpašībām izteicies jau 4. gadsimtā pirms mūsu ēras.
Visplašāk pazīstamā C vitamīna īpašība ir imunitātes stiprināšana, tomēr šis vitamīns darbojas arī kā spēcīgs antioksidants, turklāt spēj ietekmēt arī citus veselībai būtiskus procesus.
C vitamīns ir ūdenī šķīstoša viela.
Par cik cilvēka oganisms nespēj pats ne sintezēt, ne uzkrāt C vitamīnu, to ir nepieciešams uzņemt ar pārtikas produktiem vai uztura bagātinātāju palīdzību.
Kādēļ tas nepieciešams?
Jo zinātnieki ir čakli padarbojušies un pierādījuši, ka šis vitamīns pat ļoti mazās tā devās spēj aizsargāt mūsu šūnas no bojājumiem, ko var radīt brīvie radikāļi, toksīni un ārējās vides piesārņojums. C vitamīns mūsu organismā piedalās arī kalogēna sintēzes procesā, kas savukārt ir ļoti būtisks kauliem, asinsvadiem un cīpslām, tas stiprina asinsvadu sieniņas, kā arī veicina brūču dzīšanu un mazina iekaisumu rašanos.
C vitamīns arī palīdz organismā uzsūkties, piemēram, dzelzij, kā arī A un E vitamīniem.
Ja C vitamina organismā nav pietiekami daudz, ari citu vitamīnu iedarbība kļūst apgrūtināta, jo organisms nespēj tos uzņemt.
Viens no simptomiem, kas norāda uz C vitamīna trūkumu ir nepārejošs nogurums, savukārt nopietnāka ši vitamīna trūkuma jeb Cingas gadījumos rodas asinsvadu trauslums, kas progresējot var radīt iekšējo asinošanu, smaganu asiņošanu, zobu un matu izkrišanu, kā arī citas briesmu lietas.
Visvairāk C vitamina satur svaigi augļi, odas un dārzeņi, tomēr jāņem vērā, ka ūdenī šķīstošais vitamīns nav diez ko stabils, tādēļ to labāk uzņemt no sezonā esošiem produktiem.
Visvairāk C vitamina satur upenes, kivi, citrusaugļi, paprika,Briseles kāposti, spināti, dilles, kā arī tik ierastie kartupeļi.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru